Aller au contenu principal

Publications

2023

Sandrine Isoard-Gautheur, Clément Ginoux, Romain Petit, Viviane Clavier, Dulce Dias, Philippe Sarrazin, Karine Couturier (2023) Relationships between food insecurity, physical activity, detachment from studies, and students' well-being: A prospective study Scand J Med Sci Sports

Jules Vandeputte, Pierrick Herold, Mykyt Kuslii, Paolo Viappiani, Laurent Muller, Christine Martin, Olga Davidenko, Fabien Delaere, Cristina Manfredotti, Antoine Cornuejols, Nicolas Darcel (2023) Principles and Validations of an Artificial Intelligence-Based Recommender System Suggesting Acceptable Food Changes The Journal of Nutrition

Johann Suchier, Christophe Demarque, Laurent Waroquier, Fabien Girandola, Denis Hilton, Laurent Muller (2023) Effects of intra- and inter-category traffic-light carbon labels and the presence of a social norm cue on food purchases Journal of Consumer Behaviour
 
2022
 
Bilgehan Ozcan, Britanny Blachot-Minassian, Stéphanie Paradis, Lucile Mazière, Marie Chambion-Diaz, Sophie Bouyon, Jean-Louis Pépin, Vincent Pialoux, Claire Arnaud, Christophe Moinard, Elise Belaidi (2022) L-Citrulline Supplementation Reduces Blood Pressure and Myocardial Infarct Size under Chronic Intermittent Hypoxia, a Major Feature of Sleep Apnea Syndrome Antioxidants 11(12), 2326

Chervin Hassel, Morgane Couchet, Nathalie Jacquemot, Christelle Blavignac, Cécile Loï, Christophe Moinard, David Cia (2022) Citrulline protects human retinal pigment epithelium from hydrogen peroxide and iron/ascorbate induced damages J Cell Mol Med 26(10):2808-2818

Pol Castellano-Escuder, Raúl González-Domínguez, Marie-France Vaillant, Patricia Casas-Agustench, Nicole Hidalgo-Liberonal, Núria Estanyol-Torres, Thomas Wilson, Manfred Beckmann, Amanda J. Lloyd, Marion Oberli, Christophe Moinard, Christophe Pison, Jean-Christian Borel, Marie Joyeux-Faure, Mariette Sicard, Svetlana Artemova, Hugo Terrisse, Paul Dancer, John Draper, Alex Sánchez-Pla and Cristina Andres-Lacueva (2022) Assessing Adherence to Healthy Dietary Habits Through the Urinary Food Metabolome: Results From a European Two-Center Study Front. Nutr. Sec. Clinical Nutrition

Simona De Iulio, Susan Kovacs (2022) Food Information, Communication and Education Bloomsbury. Eating Knowledge

Viviane Clavier (en co-direction avec Céline Paganelli) (2018 et 2022) L'information de santé 5 volumes dans la série

Céline Paganelli, Viviane Clavier (2022) Pratiques d’information et connaissances en santé Londres : ISTE Editions, Vol. 5, 214p

Viviane Clavier, Céline Paganelli (2022) Ch. 2 « Organisation des connaissances et études des pratiques informationnelles : contribution à la caractérisation de l’information de santé », p. 31-50, in  Pratiques d’information et connaissances en santé, vol. 5, Londres : ISTE Editions

Viviane Clavier (2022) Ch. 8 « The Dietary Consultation as a Place for Mediating Food Knowledge », pp. 117-133, in Simona De Iulio and Susan Kovacs (dir.), Food Information, Communication and Education: Eating Knowledge, London: Bloomsbury, 2022. (coll. Eating Knowledge)
 
2021

Morgane Couchet, Sandie Pestour, Charlotte Breuillard, Christelle Corne, John Rendu, Eric Fontaine, Christophe Moinard (2021) Regulation of citrulline synthesis in human enterocytes: Role of hypoxia and inflammation BioFactors.1–9

Morgane Couchet, Charlotte Breuillard, Christelle Corne, John Rendu, Béatrice Morio, Uwe Schlattner and Christophe Moinard (2021) Ornithine Transcarbamylase – From Structure to Metabolism: An Update Frontiers in Physiology. Vol 12. Article 748249

Christophe Moinard, Marie France Vaillant, Mariette Sicard, Paul Dancer, John Draper, Cristina Andres-Lacueva, Jean-Luc Bosson, Jean-Christian Borel, Carole Rolland, Marie Joyeux Faure, Christophe Pison (2021) Home health monitoring and personal lifestyle assistants to improve nutritional habits in adults: The Cook to Health trial, C2HÉvaluation clinique à domicile et utilisation d’outils connectés pour améliorer les habitudes alimentaires : l’essai europeen Cook to Health, C2H Nutrition Clinique et Métablolisme.Volume 35, Issue 4, Pages 268-273

Agnès Helme-Guizon, Marie-Laure Gavard-Perret, Rebecca Shankland, Valentin Flaudias (2021) Self-Efficacy Mediates the Effect of Framing Eating Disorders Prevention Message on Intentions to Have a Sufficient Weight: A Pilot Study. Int. J. Environ. Res. Public Health;18(17), 8980

Jerome Filippi, Amandine Rubio, Virgine Lasserre, Jean Maccario, Stephanie Walrand, Nathalie Neveux, Servane Le Plénier, Xavier Hébuterne, Luc Cynober, Christophe Moinard (2021) Dose-dependent beneficial effects of citrulline supplementation in short bowel syndrome in rats. Nutrition. 85:111118

Viviane Clavier (2021) La précarité alimentaire Communication dans le cadre du Panel Alimentation, Gastronomie et Analyse des Pratiques communicationnelles (AGAP) coordonné par Jean-Jacques Boutaud au XXIIème Congrès de la SFSIC, organisé à l’Institut de la Communication et des médias, les 9 et 10 juin 2021

Céline Paganelli, Adrian Staii, Viviane Clavier (2021) Figures de l’expertise sanitaire et confiance dans l’information de santé Hermès, La Revue, vol. 88, n° 2, 2021, p. 247-253
 
2019

Viviane Clavier (2019) La place de l’information dans les pratiques professionnelles des diététicien.nes : au croisement des missions d’éducation, de prévention et de soin I2D – Information, données & documents, no. 1/2019, p. 114-133. DOI 10.3917/i2d.191.0114

Publié le 4 février 2021

Mis à jour le 7 avril 2023